Dette bør du tenke på før du skal videoblogge

Videoblogging er i vinden som aldri før, og enkelte norske og internasjonale YouTubere kan le hele veien til banken med annonseinntektene fra en suksessfull kanal. Med enkle, brukervennlige og rimelige videoredigeringsprogrammer tilgjengelig er det kun fantasien som setter en stopper for hva du kan gjøre med videobloggen din.

Likevel er det en balansekunst å gjøre suksess med egen videoblogg, og man må nok ha en solid dose galskap i seg for å virkelig dele noe helt nytt med verden.

Definer konseptet ditt

Akkurat som med vanlige blogger er det også viktig å skille seg ut på videobloggermarkedet. Start med å navigere gjennom eksisterende, suksessfulle videoblogger. På nettstedet socialblade kan du filtrere de mest populære YouTube-kanalene per land, etter antall følgere og visninger. Bruk noen timer eller dager på å la deg underholde før du bestemmer deg for hva du vil gjøre.

Still deg selv spørsmål som: hvor mye tid er jeg villig å bruke på dette? Er jeg villig til å lære meg veldig tekniske redigeringsprogrammer? Har jeg en greenscreen tilgjengelig? Ikke ta deg vann over hodet, men velg et konsept som er realistisk, og som passer til det du vil dele med resten av verden.

Målgruppe er også noe du bør bestemme deg for. Er videobloggen din kun beregnet på norsktalende eller vil du bli verdensstjerne? Mens det er vanskelig å virkelig skille seg ut når alle verdens øyne ser på deg, har du også anledningen til å velge et skikkelig nisjekonsept, som kanskje svært få bryr seg om dersom du kun satser på et norsk publikum. På den andre siden, om du vil holde konseptet ditt lokalt, er det også lov å la seg inspirere og «fornorske» utenlandske konsepter.

Lær deg reglene

Vær obs på at når du vil videoblogge på YouTube så må du følge kanalens mange og strenge regler. Dette gjelder særlig i forhold til upassende og/eller støtende innhold (porno og vold er ikke lov). Opphavsrettigheter er også viktig å passe på, og innhold hvor disse rettighetene brytes (f.eks. Ved å bruke musikk eller filmklipp du ikke har rettigheter til) slås raskt ned på og fjernes fra YouTube. YouTube har flere automatiske filtre som oppdager brudd på reglene, og gjentatte brudd kan medføre utestenging fra nettstedet.

Sett deg godt inn i alle reglene før du begynner å videoblogge!

Få følgere

Det finnes ingen skuddsikkert sett med regler for å få YouTube-følgere, men vi har satt sammen en liten liste med tips som har fungert for flere av de nå svært suksessfulle vloggerne:

  1. Vær konsistent! Lag en plan for hvor ofte du vil vlogge og sett av tid for når du skal lage og poste videoene. Lag gjerne flere på forhånd som du har på lur og post dem på et senere tidspunkt. Fortell seerne dine om når du publiserer videoene dine på slutten av hver video og inkluder informasjonen i «about me» delen av profilen din.
  2. Skap engasjement med seerne. Avslutt hver video med et spørsmål, gjerne om hva seerne vil se i neste video, eller spør om de har noen spørsmål til deg. Når du ber leserne legge igjen spørsmål i kommentarfeltet, er du med på å styre diskusjonen. Bruk annotations. Annotations er biter med tekst som popper opp i videoen din, gjerne med lenker til andre videoer du har laget. Du kan også bruke denne teksten til å be seerne dine om å abonnere på YouTube-kanalen din.
  3. Samarbeid med andre vloggere. Et sted i den store vide verdensveven er det en annen videoblogger som gjør noe lignende til deg, uansett hvor sært ditt tema måtte være. Opprett kontakt! Det kan være så enkelt som å fortelle om hverandres videoer i videoene, slik at nye seere blir obs på din vlog!