Hageblogger

Det er ingen hemmelighet at vi nordmenn liker å stelle hjemme. Mens interiørdesign og oppussing lenge har vært en slags nasjonal hobby, finner flere og flere ut at de faktisk har grønne fingre. Hagestell har derfor økt voldsomt i popularitet rundt omkring i de tusen hjem de siste årene, og de 300 000 aktive bloggerne våre har hengt seg på trenden, og leverer inspirerende artikler til alle som liker å grave i jorden nå og da.

«Hageblogging» har derfor blitt en egen sjanger i bloggosfæren, og per i dag finnes det trolig hundrevis av bloggere som spesialiserer seg i hagestell. Likeså strømmer det til med lesere, og enkelte hagebloggere kan le hele veien til banken.

Topp 5 norske hageblogger

Tallene baserer seg på statistikk fra http://blogglisten.no, og kan variere fra dag til dag:

 1. Moseplassen – Livet i hagen: http://moseplassen.no.
  Moseplassen er den desidert største hagebloggen i Norge, med 2 180 unike besøkende hver dag. Bloggen drives av Anne Havåg Holter-Hovind, en Oslo-basert arkitekt med hagedilla. For Holter-Hovind er hagen like viktig som alle andre rom i huset, og hun vier store deler av tiden sin på å skape sin egen drømmehage. 

I 2015 ble den aktive bloggeren en publisert forfatter da hun ga ut boken sin «Fuglefryd», som omhandler fuglelivet i hagen. Holter-Hovind blogger på heltid og deler sin blomsterglede og gode tips på daglig basis.
 2. Spirea: https://spirea.no.
  På andreplass finner vi Spirea, som blir besøkt av 422 unike lesere hver dag. Bloggen drives av familien Fjeld, som består av Bjørnhild og Tore med barna Henrik og Andreas. Foreldrene har en bakgrunn innen media, som henholdsvis journalist og fotograf/digital altmuligmann. 

Spirea ble startet i 2012 som en renspikket hageblogg, men har i dag vokst til å omhandle andre temaer som reisereportasjer, turer og friluftsliv, sport og idrett og interiørdesign. Bloggen inneholder blant annet detaljerte beskrivelser av hvordan en selv kan dyrke tomater, chillipepper og andre matplanter, men også om hva som skal til for at en får en estetisk vakker hage. Familien Fjeld arrangerer også titt og ofte konkurranser og skriver om nyheter som er relatert til hagedrift.
 3. Bokashibloggen: http://bokashinorge.no.
  Bokashibloggen drives av tre gründere fra Nesodden, like utenfor Oslo. Med 230 unike besøkende per dag tar de med seg tredjeplassen på topplisten over mest leste norske hageblogger. Bloggen handler om bokashi, som er en form for kjøkkenkompostering som i løpet av uker omdanner matavfall til næringsrik jord og plantegjødsel. Sånn sett er ikke Bokashibloggen en «typisk» hageblogg, men den faller likevel inn under sjangeren. 

Bloggen har også en nettbutikk hvor det selges bokashistrø, som importeres fra ulike nordiske og europeiske produsenter. Bokashi er laget av hvetekli, er enkelt å bruke, luktfri og krever liten plass, og er derfor særlig godt egnet til byhus med mindre hager.
 4. Plantehjelp: http://plantehjelp.ceeia.net.
  Plantehjelp er en hageblogg med informasjon om ulike potteplanter, uteplanter og urter til noviser innen plantestell. Her kan en sjekke hvor mye arbeid det er å ta vare på de ulike plantevekstene, og lese om faktorer som ideell plassering, vann og gjødsel, sesong, formering og spesielle krav til artens trivsel. 

Bloggen er et hobbyprosjekt, og oppdateres ikke daglig. Informasjonen er spesielt tilpasset plantedrift i Nord-Norge, og har 176 unike besøkende hver dag.
 5. Tomatprat: http://tomatprat.blogspot.nl.
  Tomatprat er bloggen som kun er tilegnet én eneste frukt: tomaten! Her finner man en egen så-guide, tips til dyrking og stell, informasjon om ulike tomatfrø og alt en behøver å vite om å kultivere tomater i nord. 

Bloggen drives av Helene Orskaug, en selvlært tomatdyrker som har gjort hobbyen sin om til et veldrevent bloggprosjekt. Hver dag har Tomatprat 135 unike besøkende.