Mammablogger

Kombinasjonen mamma og blogg ble raskt en vinner i den norske bloggosfæren, og en nærmest umettelig leserskare ser ikke ut til å få nok av historier om mor og barn, hjemmelaget barnemat og tips til barneoppdragelse. Med mammabloggene kom også muligheten for vordende foreldre og førstegangsfødende å lære fra andre og mer erfarne mødre. For som de fleste med barn trolig vet altfor godt, så kan man nesten ikke bli for godt forberedt når nurket endelig kommer til verden.

Mammabloggene er blitt en ressurs for både mødre og fedre rundt omkring i landet, og øker stadig i popularitet. De fleste mammabloggerne nøyer seg ikke med kun å blogge om babyer, men utvider repertoaret til å dekke alt fra interiør og design til bakst og deling av oppskrifter. Derfor finnes det få «ekte» mammablogger, som utelukkende dreier seg om livet som mor. De fleste populære mammabloggere er dessuten ganske høyt utdannet, med en karriere de vier mesteparten av tiden til. Dermed er mammabloggen å regne som et slags nettbasert fristed, hvor fokuset er på alt som har med de myke, huslige verdiene å gjøre.

Her er de 5 største norske mammabloggene

Tallene baserer seg på statistikk fra http://blogglisten.no, og kan variere fra dag til dag:

 1. Thea Klinkenberg: http://theaklingenberg.no.
  Thea Klinkenberg stikker av med førsteplassen på lista over de største mammabloggene i landet med sine 9 174 daglige lesere. Klinkenberg nekter å kalle seg en renspikket mammablogg, men føyer seg heller ikke under andre sjangere, som rosablogg, matblogg, treningsblogg osv. Hun blogger om litt av hvert, men det er tydelig av livet som mamma til Tidemann på 6 år står sentralt. Fansen elsker at hun har et direkte, noe ironisk og humoristisk holdning til livet, og Klinkenberg kan smykke seg med over 4000 følgere på Facebook.
   
 2. Mamma som 16: http://mammasom16.blogg.no.
  Med 7 054 unike besøkende per dag kommer Mamma som 16 på en god andreplass. Bloggen drives av Jessica Enerberg fra Gjøvik. Hun er nå 21, og har allerede rukket å bli mor til to gutter, Leo og Noah. Enerberg skriver åpent om hvordan det var å bli gravid som 16-åring. Hun legger ikke skjul på at begge svangerskapene var uplanlagte, uten at det legger en stopper på lykken hun har som mamma i dag. Enerberg deler også oppskrifter, interiørtips og kommuniserer aktivt med fansen gjennom spørsmålsrunder.
 3. Rannveig Heitmann: http://rannveigheitmann.blogg.no.
  Bloggen til Rannveig Heitmann havner på en tredjeplass her med 4523 daglige lesere. Hun er en hjemmeværende trebarnsmor og blogger aktivt om livet sammen med barna Nathaniel (4 år), Emma (2 år) og Sienna (5 mnd.). Ved siden av mammalivet blogger Heitmann om interiør, design, utseende og skjønnhet. Innimellom driver hun også med videoblogging. Heitmann ble også kjent fra TV-skjermen for sin medvirkning i TV FEMs Unge Mødre i 2013.
   
 4. Susanne Kaluza: http://susannekaluza.com/blogg.
  Susanne Kaluza er kjent for sitt politiske engasjement og sterke feministverdier. Men hun er også mammablogger, og har omtrent 3 000 unike besøkende hver eneste dag. Dermed havner Kaluza på en fjerdeplass på denne listen. Ved siden av å skrive om mammalivet og generelle hverdagsting, er Kaluza kjent for å debattere temaer som offentlig amming, vern om abort og likestilling i hjemmet. Hun har nylig tatt en pause fra bloggingen.
   
 5. Marte Marie H.: http://martemarieh.blogg.no.
  Marte Marie Hansen driver denne populære mammabloggen, som med rundt 400 daglige lesere havner på femteplass på blogglisten. Sammen med kjæresten Joakin fikk hun datteren Oline Viola i 2016, da hun kun var 19 år gammel. Hun studerer ved NTNU i Trondheim og blogger om antrekk, babyutstyr, hjem, interiør og hverdagsliv. Hansen har bare blogget siden august 2016, men bloggen får stadig nye følgere.