Slik begynner du å blogge

Går du med et brennende ønske om å publisere ditt eget innhold? Har du en idé til et konsept som fortjener all verdens øyne rettet mot seg? En blogg er et glimrende medium for å uttrykke seg på en måte som ikke krever gjennomgang av eksterne redaktører. Du er din egen sjef og velger selv hva du ønsker å skrive om.

Likevel er det ikke nødvendigvis enkelt å lage en suksessfull blogg. Med mer enn 300 000 bloggende nordmenn er kampen om lesere hardere enn noensinne. Det formelig kryr av sminkeblogger, mammablogger, moteblogger og interiørblogger på den store vide verdensveven. Derfor er det lurt å ta et steg tilbake og virkelig definere hvordan du vil at bloggen din skal se ut før du starter å skrive. Vi har satt sammen noen gode råd til deg om hvordan du kan skille deg ut med din bloggidé, i tre enkle steg.

Steg 1: definer konseptet ditt

Dette steget krever litt forhåndsarbeid og mye innsats. Du har trolig allerede en viss idé om hva du ønsker å blogge om, men hvordan vet du at ditt konsept er levedyktig i bloggosfæren? Start med å gjøre litt research. På sider som blogglisten kan du filtrere blogger etter tema, og se hvilke blogger som virkelig gjør det bra. Bruk noen timer på å lese blogginnlegg, undersøke hva slags design de ulike bloggerne bruker og se om du kan finne ut hva det er som gjør bloggene verdt å lese. Da har du et godt utgangspunkt for hvordan bloggen din kommer til å se ut.

Husk at du trolig ikke kommer særlig langt ved å blindt kopiere stil og tema fra andre blogger. Om din grunnidé har blitt gjort tusen ganger før bør du trolig arbeide litt mer med denne og se om du kan raffinere tanken din til å dekke et behov som ikke er lett tilgjengelig i dagens bloggosfære. Konseptet ditt finnes et sted mellom hva som allerede fungerer og det som ingen ennå har klart å finne på.

Steg 2: velg plattform

Før du kan starte med blogging må du velge en plattform som passer for deg. I dag finnes det flere gode valg for dem av oss som ikke er tekniske nok til å begynne å programmere hjemmesiden fra scratch. De to største aktørene på markedet er Blogspot og WordPress.

Blogspot tilhører Google, og er derfor omtrent like enkel å bruke som Gmail og Google+. Dessuten gjør du det veldig enkelt for deg selv å implementere Google-annonser med denne plattformen, og dermed kan bloggen din raskt bli en måte å tjene penger på. Om du har bilder lagret i Google Foto har du hele bildedatabasen din tilgjengelig for en sømløs integrasjon med bloggen din.

WordPress er også brukervennlig og tilpasningsdyktig, og benyttes av flere av de mest populære bloggerne. Den største fordelen med denne plattformen er at du enkelt kan flytte bloggen din over på ditt eget nettsted, om den skulle vokse seg stor nok til at du virkelig kan begynne å tjene penger på den.

Steg 3: Skaff trafikk til siden din

Det er ingen idiotsikker måte å skaffe trafikk til siden din, og det er flere måter å nå målet ditt på.
Skaff bloggen din en side på Facebook, Instagram og Twitter og bruk jevnlig tid på disse plattformene for å gjøre andre obs på at bloggen din eksisterer. Kommenter på andre blogger, og husk å legge ved lenken til bloggen din. Registrer deg på blogglisten, som er direkte forbundet med Nettavisen og Side2. Inngå samarbeid med større nettsteder som spesialiserer seg på samme område som deg.

Husk at trafikk ikke er alt, men om du ønsker å leve av bloggen din på et tidspunkt er det vesentlig å ha en jevn strøm med besøkende!