YouTube

Med enkel tilgang til et videokamera har YouTubere (eller «vloggere») fått en kanal hvor de kan finne et publikum fra nært og fjernt. YouTube, videokanalen hvor Gud og Hvermansen kan publisere nærmest hva som helst, har skapt en hel ny Internett-verden av kreative påfunn og nyskapning. Nå kan alle, kun ved hjelp av kameraet på iPhonen, filme alt fra sin egen konfirmasjonstale til hjemmelagde spillefilmer. YouTube ble kanalen som demokratiserte nyhetsbildet. Om du er der det skjer, når det skjer, kan du dele inntrykkene dine med millioner av seere, over hele verden.

Nordmenn var ikke sene med å ty til YouTube. Enten det dreier seg om rap battles, sminke-vlogging eller kreativ filmredigering med green screen som hjelpemiddel, har norske videostjerner nå virkelig funnet sin plass på den internasjonale YouTube-himmelen. Det formelig kryr av unge såvel som eldre talenter på YouTube, og norske vloggere markerer seg i større og større grad både her til lands og internasjonalt.

De 5 største norske YouTuberne

Tallene er basert på statistikk fra https://socialblade.com – nettstedet som spesialiserer seg på nettbaserte topplister. Vi hopper bukk over den egentlige førsteplassen, artisten Alan Walker, fordi dette er en liste som fokuserer på YouTubere som først og fremst er kjent fra YouTube-kanalen sin.

  1. Sara Beauty Corner – DIY: Sara har laget en kanal som både er kreativ, morsom og nyttig. Med mye humor, glade farger og en god gammeldags «gjør-det-sjæl»-holdning publiserer hun videoer om hvordan du kan lage leppestift ved hjelp av smågodt eller tips til å «upcycle» dine gamle klesplagg etter siste mote. Den populære YouTube-stjerna har 4.9 millioner følgere og 655 millioner videovisninger. 
  2. PelleK: PelleK, eller Per Fredrik Åsly som han egentlig heter, er noe så uvanlige som en norsk metallsanger som lager coverversjoner av 80– og 90–talls tegnefilmer og animé. Om det ikke høres click-bait nok ut så kan vi slenge på at han ofte synger på japansk. Et multitalent som fortjener hver eneste en av de 2 millioner følgerne han har. Videoene hans har per dags dato 2.7 millioner visninger. Åslys unike talent og kreativitet har også gitt ham en del internasjonal oppmerksomhet.
  3. Frog Leap Studios: Frog Leap Studios er en YouTube-kanal i regi av Leo Moracchioli og medvirkere. Kanalen har spesialisert seg på musikk-covere, anmeldeldelser av musikkutstyr og andre påfunn. Med mye sjarm og humor er det aldri godt å vite hva det er å finne på denne kanalen. En metall-cover av Seal-klassikeren «Kiss from a Rose» hvor gutta kler seg ut som kaniner? En ubegripelig vakker drone-video over et snødekt fjell fra studioets siste skitur? Episk er bare fornavnet! YouTube-kanalen er en godtepose for alle som surfer på nett uten å helt vite hvor de vil, og det er lett å bli sugd inn i guttas rocka og lettere surrealistiske verden. Per i dag har Frog Leap Studios  nesten 1.5 millioner trofaste følgere og til sammen 262 millioner videovisninger.
  4. Red Arcade: Red Arcade er en norsk-basert YouTube-kanal som spesialiserer seg på å finne episke og morsomme spill-øyeblikk som andre YouTubere har delt. De klipper sammen videoene og lager kompilasjoner i sjangre som «GTA 5 Fails/Funny Moments» og «Black Ops 3 Epic Moments». Red Arcade har blitt en favoritt for gamere over hele verden, og kanalen har over 800 000 følgere. Til sammen har de 181 millioner visninger på de ulike videoene.
  5. Frikk: Frikk er en norsk YouTube-kanal som poster en ny video hver eneste dag. Videoen behøver ikke tilhøre en spesiell sjanger, så lenge den har underholdningsverdi og er original. Her finner du alt fra morsomme katter til «pranks that went very wrong». Frikk kaller seg selv en «Funny Real Life Komedy Klub» og har per i dag 731 000 følgere og 354 millioner videovisninger.